American Shorthair


American Shorthair (AS) er, som navnet antyder, en amerikansk katterace. De har været populære i hjemlandet siden 1960’erne, men i Europa er de fortsat næsten ukendte. Dét er en skam, synes vi, for det er en fantastisk kat, som fortjener langt større popularitet.

Ordet “medium” går igen gennem hele racens standard, og det er ikke tilfældigt. AS skal være balancerede og ikke ekstreme. Det er en medium-stor kat; ikke så stor og bamset som British Shorthair, men heller ikke så elegant og slank som Europæisk korthår. Nærmest midt i mellem de to racer passer AS ind. Der er stor forskel på hanner og hunner, hannerne er markant større end hunnerne. Begge køn er muskuløse og kompakte katte, som er overraskende faste og tunge, når man tager dem op.

Hovedet er også medium, lidt længere, end det er bredt, med et sødt, åbent udtryk og store, udtryksfulde øjne. Snudepartiet er kort, men uden stop, og syner firkantet set forfra. Det er vigtigt, at katten har et veludviklet kæbeparti og en stærk hage. Ørerne er medium i størrelse, bredt ansat på hovedet og med let afrundede spidser.

Pelsen er kort, skinnende og lidt hård i teksturen. Tabbyfarver, og især silvertabby, er de mest populære, men racen er godkendt i alle traditionelle farver. Pelsen kræver ingen pleje, højst en frisering i fældetiden for at fjerne løse hår.

Racens temperament er selvfølgelig den væsentligste grund til deres popularitet. De er afslappede, intelligente, selvsikre og hengivne katte, der som regel knytter sig mest til deres egne mennesker. De er generelt frygtløse og har ry for at være gode til børn, fordi de er meget tolerante. De udvikler sig langsomt og er ikke færdigudviklede, før de er 3-4 år gamle, og de bevarer som regel legelysten langt op i årene.

En American Shorthair er simpelthen nem at leve sammen med. De laver sjældent ulykker, og de går fint i spænd med andre katte, hunde og andre kæledyr. De er robuste og kræver ikke megen pleje, og de trives lige godt som indekatte eller med adgang til en indhegnet have.