Udstillerens 10 bud


Alle katteklubberne har et sæt udstillingsregler, som du skal have læst inden du tilmelder dig, og som du selvfølgelig skal overholde. Derudover findes der en masse uskrevne regler, som primært går ud på, at du skal opføre dig ordentligt og udvise hensyn over for de andre udstillere og deres katte. Som udstiller og (kommende) opdrætter skal du have opbygget dig et ordentligt renommé, og det er ikke noget, du får forærende, men noget, du skal gøre dig fortjent til. Derfor er her 10 bud, som beskriver, hvordan du skal opføre dig på udstilling:

  1. Tal pænt om de andre katte og til de andre udstillere. Der er sikkert nogle racer, som du slet ikke bryder dig om, men hvis du ikke har noget pænt at sige, så lad være med at sige noget. Du ville heller ikke selv bryde dig om at få din elskede kat rakket ned af en anden udstiller.
  2. Kom op til dommeren i tide. Du spilder både dommerens, klubbens og de andre udstilleres tid, hvis de skal stå og vente på, at din kat dukker op. Hvis du alligevel kommer for sent, så sørg i det mindste for at undskylde over for dem, som har ventet på dig.
  3. Tal ordentligt til arrangørerne. Hvis der er noget, du ikke kan forstå, eller noget, som ikke fungerer efter hensigten, så giv stille og roligt besked eller spørg til det, men lad være med at skælde ud på de frivillige. De har brugt uendeligt mange timer på at arrangere udstillingen, og de fortjener at blive behandlet med respekt og takket for deres indsats. Uden dem var der nemlig slet ingen udstilling.
  4. Lad være med at hilse overstrømmende på dommeren, også selvom du eventuelt kender ham privat. Det sender et helt forkert signal til de andre udstillere, hvis du står længe og sludrer om løst og fast, så lad i stedet dommeren sætte normen for, hvor meget I skal samtale under bedømmelsen.
  5. Husk, at det er din kat, som vinder – eller taber – og ikke dig selv. Selvom konkurrencen er spændende, så lad dig ikke rive alt for meget med, og husk at rose din kat, uanset hvordan det gik hos dommeren. Det værste, katteudstillere ved, er en udstilller, som lader sin skuffelse over et utilfredsstillende resultat gå ud over katten!
  6. Lad være med at stå ved bedømmelserne og snakke højlydt om din kats seneste showsucces. Du kan ikke påvirke dommeren til at give din kat en bedre bedømmelse end den fortjener, men du kan irritere dine medudstillere gevaldigt og skabe splid og sladder.
  7. Sig tillykke til vinderen. Det skaber en meget bedre stemning på udstillingerne, når udstillerne husker at være venlige over for hinanden, og når du selv står med vinderkatten, betyder det meget, at de andre udstillere lykønsker dig.
  8. Hvis du absolut skal være en dårlig taber, så gå langt væk fra hallen eller vent, til du kommer hjem, med at give udtryk for dine frustrationer. Ingen gider høre på brok over dommeren eller undskyldninger for, hvorfor din kat ikke klarede sig så godt, og det skaber en rigtig dårlig stemning.
  9. Lad være med at gå videre med sladder om de andre katte eller de andre udstillere. Der bliver tit søsat en masse “spændende” historier, sjovt nok især om de vindende katte og deres ejere, men der er ikke nogen grund til at gå videre med noget, du “har hørt”, men i øvrigt ikke ved noget om.
  10. Smil! Smil til verden, og den smiler til dig, siger man, og det passer faktisk. Så husk at smile til dine medudstillere, dommerne og arrangørerne, og mærk, hvordan det gør en forskel.